Taal en literatuur

Beroemde vrouwen in de romeinse oudheid -

Mulder, drs. Gerry - hoorcolleges (6x) - € 145,00

De uiterste inschrijfdatum van deze cursus is gepasseerd. U kunt zich niet meer inschrijven.

Hoewel de maatschappij in de Romeinse Oudheid een mannenwereld was, kennen we uit de literatuur toch vele markante, beroemde vrouwenfiguren. De mythologische Dido en de historische Lucretia en Agrippina inspireren ook in onze tijd nog schrijvers, schilders, beeldhouwers en componisten

Latijn - Vervolgcursus

Mulder, drs. Gerry - Werkcollege (10x) - € 232,00

Deze cursus is vol. U kunt zich niet meer inschrijven.

Zo'n tweeduizend jaar geleden werd Europa beheerst door de Romeinen. Hun cultuur heeft een enorme invloed op Europa gehad: allerlei Romeinse gewoonten en uitvindingen zijn nog steeds terug te vinden in ons dagelijks leven. Doordat Rome een wereldmacht werd, groeide de taal der Romeinen, het Latijn, uit tot de belangrijkste voertaal, waaruit onze voorouders veel woorden overnamen. Nog steeds zit het Nederlands vol met woorden en zinnen, die uit het Latijn afkomstig zijn. Latijn betekent vooral: kennismaken met de wortels van onze eigen cultuur.

Michel Houellebecq, seismograaf van onze tijd -

Roué, drs. Alberte - Hoorcolleges (6x) met ruimte voor vragen en discussie - € 145,00

De uiterste inschrijfdatum van deze cursus is gepasseerd. U kunt zich niet meer inschrijven.

Al jaren is Michel Houellebecq op de internationale markt de meest vertaalde en gelezen levende Franse schrijver. Vernieuwer van de Franse literatuur, geniale waarnemer van onze suïcidale samenleving, gevaarlijke provocateur, cultuurpessimist, verafschuwd door sommigen en als grote schrijver bewonderd door anderen. In deze cursus zullen we nagaan wat Michel Houellebecq zo bijzonder en ook zo controversieel maakt. 

De monumentale roman ‘De Toverberg’ - Duitsland op weg naar de Eerste Wereldoorlog

Hagdorn, drs. Michiel - Hoorolleges (10x) met ruimte voor vragen en discussie - € 232,00

De uiterste inschrijfdatum van deze cursus is gepasseerd. U kunt zich niet meer inschrijven.

De Toverberg (1924) van Thomas Mann geldt als een van de meest rijke en diepgravende romans over de Duitse geestesgesteldheid van voor de Eerste Wereldoorlog. Het Zwitserse luxe-sanatorium waarin de hoofdpersoon Hans Castorp zeven jaar lang verblijft, staat symbool voor een ‘doodzieke’ wereld op weg naar de ondergang.  

Ariadne auf Naxos' van Richard Strauss - Een operette in een opera

Schoonhoven, dr. Henk - Hoorcolleges (4x) - € 102,00

De Griekse mythologie was en is nog steeds een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers en componisten. Om hun werken te kunnen interpreteren en er van te kunnen genieten is kennis van de mythologische achtergronden onontbeerlijk. Een opera waarvoor dit wel op een heel bijzondere manier geldt, is die van Richard Strauss:Ariadne auf Naxos, op het libretto van Hugo von Hofmannsthal.

Autobiografisch schrijven - Van herinneringen naar een goed leesbaar verhaal

Diepeveen, Marleen - 10 werkcolleges - € 295,00

Deze cursus is vol. U kunt zich niet meer inschrijven.

Wat herinnert u zich nog van vroeger? Hoe maakt u van een dierbare herinnering een mooie tekst? Hoe schrijft u zo dat anderen het boeiend vinden om te lezen? U leert technieken om dat te bereiken.  

Schrijfvarianten -

Diepeveen, Marleen - 10 werkcolleges - € 295,00

Deze cursus is vol. U kunt zich niet meer inschrijven.

Een gedicht schrijven? Of een dagboekfragment? Een foto als uitgangspunt voor een fictief verhaal? Of schrijft u liever over een eigen herinnering? Een dag beschrijvenuit het leven van een boekenkast? Een sprookje? Het kan allemaal! U schrijft in dezecursus verhalen, en gedichten. U leert uw fantasie gebruiken, uw gedachtenverwoorden en u leert een tekst schrijven die anderen graag willen lezen. Of u nueen gedicht schrijft of een verhaal: u creëert iets dat gisteren nog niet bestond, eenbijzondere ervaring!