Kunst- en cultuurgeschiedenis

De kunst- en architectuurgeschiedenis van de Middeleeuwen (1) - De 4e t/m 10e Eeuw

Holtrop, drs. Johan - Hoorcolleges (6x) - € 145,00

Als het Romeinse Rijk in de late Oudheid implodeert, volgt een periode van beweging en transitie waarin het christendom geleidelijk een dominante factor wordt in de samenleving. Door nieuwe importdynastieën ontstaat een versnippering die de basis vormt voor het latere Europa. De vroege Middeleeuwen tot ca. 1000 kenmerken zich dan ook door een grote diversiteit aan regionale culturen en een verstrengeling van heidense en christelijke invloeden. De kunst en architectuur van deze periode is daarom heel divers.

Mythologie en folklore van Finland en Estland - Sporen in hedendaagse kunst, muziek en literatuur

Hasselblatt, prof. dr. C. - Hoorcolleges (6x) om de week. - € 145,00

De uiterste inschrijfdatum van deze cursus is gepasseerd. U kunt zich niet meer inschrijven. 

Estland en Finland staan bekend om prachtige zaken als sauna's en midzomernachtfeesten. Maar welke rol spelen hun mythologie en verbluffend rijke folklore nog in hun moderne maatschappij? Kunnen we ondanks de globalisering en internationalisering nog sporen van iets bijzonders of anders in die hedendaagse nationale culturen vinden?

Flaneren door de kunstgeschiedenis - 'Hier komt men om te zien en om gezien te zijn'

Breukink, drs. Margaret - hoorcolleges (6x) - € 145,00

Deze cursus is vol. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Flaneren is oog hebben voor specifieke details én voor de stad als geheel. Zes steden worden bezocht om hun kunst te bekijken en te bestuderen. De reis begint ten tijde van de statige barok en gaat via de zwierige 18de eeuw naar de baanbrekende, moderne 19de en vroege 20ste eeuw. In deze tijd vonden tal van nieuwe ontwikkelingen plaats op het gebied van stedenbouw, architectuur, kunst en vormgeving.

Vrouwen in de kunst - 20 topvrouwen in de kunstgeschiedenis

Vecht, drs. Ellen van der - Hoorcolleges (10x) - € 232,00

De uiterste inschrijfdatum van deze cursus is gepasseerd. U kunt zich niet meer inschrijven. 

Iedereen kent Picasso, Vincent van Gogh en Caravaggio. Maar kent u ook Judith Leyster, Mary Cassatt of Artemisia Gentilleschi? In de kunstgeschiedenis lijken de vrouwen slechts een marginale rol te spelen. Maar niets is minder waar. Hun werk was van de hoogste kwaliteit, hun carrières vaak internationaal.  

Overzichtscursus kunstgeschiedenis-deel 1 - Beeldende kunst van West-Europa (1400 - 1800)

Gelderen, drs. Miranda van - Hoorcolleges (5x) om de week - € 123,50

Deze cursus is vol. U kunt zich niet meer inschrijven.

In deze cursus worden de belangrijkste ontwikkelingen in de beeldende kunst van WestEuropa behandeld, van ca. 1400 tot 1800. In dit eerste deel komen de gotiek en renaissance aan de orde. De kunstenaars en kunstwerken worden geplaatst in de historische, religieuze, maatschappelijke en politieke context. U leert de stijlkenmerken herkennen en er wordt aandacht besteed aan de rol van opdrachtgevers, materialen en technieken.