Geschiedenis en archeologie

“Caesar-Augustus” Mussolini verovert Rome - Architectuur, monumentenzorg en stedenbouw in het fascistische Rome

Het hedendaagse Rome presenteert zich aan de toerist, zoals het fascistische regime dat eigenlijk wenste. Mussolini gebruikte de stad als “Gesammtkunstwerk” bij de representatie van zijn macht. Hij borduurde daarbij voort op eerdere plannen en het zou tot de Olympische spelen van 1960 duren voordat het Rome van Mussolini klaar was. 

 Na de late eenwording van Italië (1860-70) moest Rome als hoofdstad van het koninkrijk een moderne metropool worden naar het voorbeeld van Londen, Parijs, Wenen en Berlijn. Maar hoe dan om te gaan met het complexe erfgoed van de Stad? In elke ingreep schuilt iets van vernietiging. Voorafgaande de fascistische periode kwamen de plannen moeizaam van de grond. Dat had met politieke, bestuurlijke en financiële problemen te maken, naast de controverses tussen stedenbouwkundigen, architecten en restauratie-specialisten. Toen Mussolini in 1925 zijn dictatuur vestigde en het stadsbestuur van Rome onder zijn directe gezag plaatste, kon er ineens worden doorgepakt. In rap tempo werd er een decor geschapen voor de grote massabijeenkomsten die de cultus van de Duce moesten dragen, waarbij er ook oog was voor het nieuwe massatoerisme. Het tienjarige jubileum van de Mars op Rome in 1932, de verovering van Abessini, het uitroepen van Mussolini’s “tweede imperium”  en de nationale viering van het 2000ste geboortejaar van Caesar Augustus in 1937-38 vormden belangrijke impulsen hierbij. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Maar dankzij het Heilig Jaar van 1950 en de Olympische Spelen van 1960 kwam het Rome van Mussolini in gewijzigde vorm toch nog tot stand. Via deze cursus leert u het hedendaagse Rome te doorgronden, herkent u de fascistische ingrepen en ziet ineens een verbluffende continuïteit vanaf de oudheid tot heden.

Programma

1. Roma capitale: de gedroomde hoofdstad van Italië tijdens het Risorgimento

2. Het nieuwe Londen? Regeringscentrum, koloniale hoofdstad en de nationale tentoonstelling van 1911 (1870-1911)

3. Roma doma: de revolutionaire plannen van het fascistische regime (1922-32)

4. Roma caput mundi: het “bimillenario augusteo” (1937-38)

5. De Olympiade van de beschavingen: de plannen voor de wereldtentoonstelling van 1942

6. La Dolce Vita: Rome als toeristische topattractie (1950-60)  

Cursusnummer

19NG11

Docent(en)
Cursusvorm

Hoorcolleges (6x) met ruimte voor vragen en discussie

Data

Maandag 30 september t/m 11 november 2019, 21 oktober vervalt

Tijd

11.15-13.00 uur

Cursusprijs

€ 145,00

Cursusmateriaal

Aanbevolen literatuur: Robert Hughes, 'De zeven levens van Rome' (E-book, 9,99) De powerpoint van deze cursus wordt niet digitaal beschikbaar gesteld.

Uiterste inschrijfdatum

09 september 2019

Bijzonderheden

Mussolini als bouwheer